ConsultancyDigital Marketing

De top 7 vaardigheden van een e-commerce manager

Het is een profiel dat onmisbaar is om online sales goals te behalen en om te blijven groeien: de e-commerce manager. Hoe herken je eigenlijk een goede e-commerce manager? We onderzochten het en geven je de 7 must-have vaardigheden van een e-commerce manager.

De vaardigheden van een e-commerce manager bepalen is niet simpel.  Bovendien verschilt de taakomschrijving van bedrijf tot bedrijf. Het is nergens éénduidig beschreven. In sommige bedrijven is deze persoon verantwoordelijk voor het organiseren en ontwikkelen van marketingplannen voor websites en het aansturen van een digital marketing team. In andere bedrijven is hij/zij verantwoordelijk voor alle digitale campagnes en partnerships. Daarnaast valt de e-commerce afdeling vaak onder marketing, zoals je wel kan afleiden aan bovenstaande taken.

Toch merken we dat deze profielen, ongeacht hun specifieke rol, heel wat gemeenschappelijk hebben. We onderzochten wat de vaardigheden van een e-commerce manager idealiter zijn:

1. Commercieel en Sales driven

Bijna alle goede e-commerce managers die we hebben gesproken bezitten 1 gemeenschappelijke eigenschap: ze werken allemaal hard om meer online sales te behalen. Commercieel zijn is dus een onmisbare eigenschap voor dit profiel. Terecht, want doorgaans is online omzet behalen belangrijk voor de stakeholders van de webshop. Door meer omzet te creëren via dit online kanaal wensen de stakeholders hun investeringen op (lange) termijn terug te verdienen en heel de onderneming te helpen groeien.

2. Brede kennis

Een grondige kennis in diverse online channels, IT en sales is belangrijk. Deze skills helpen om de juiste strategie te bepalen en steeds te kunnen bijsturen waar nodig. Kennis kan je opdoen via boeken, workshops en seminaries. Ervaring speelt daarnaast een grote rol om de nodige kennis te hebben. De voordelen en nadelen van elke soort implementatie of kanaal moeten gekend zijn.

Een e-commerce manager met een brede kennis kan een project doen staan of vallen. Doorgaans zoek je niet naar een specialist op één gebied, maar een generalist die van alle verwante domeinen wat afweet én zo jouw team kan aansturen en passende acties kan ondernemen.

3. Leergierig

Interesse in e-commerce: daar draait het om. De passie moet er zijn om alles te leren rond het behalen van de bedrijfsdoelen: zoals het verhogen van online omzet, en om de nieuwste digitale opportuniteiten te ontdekken. Bovendien moet er ook de nieuwsgierigheid zijn om nieuwe dingen uit te proberen.

Levenslang leren is een zekerheid in de wereld van e-commerce sales.

4. Leiderschap

Een e-commerce manager is lead van een team van verschillende talenten. Daarnaast heeft hij/zij inzicht in welke digitale profielen daadwerkelijk nodig zijn om het werk gedaan te krijgen. Waardoor een e-commerce manager precies weet wat hij zoekt in een SEA-specialist of een copywriter. Er is voldoende kennis aanwezig om deze talenten te laten samenwerken en om zo de beste resultaten te bereiken.

5. Visionair

Zoals het een goede leider betaamt, moet een e-commerce manager de visie van de online activiteiten helpen uitstippelen en uitstralen naar het team en bij uitbreiding de organisatie. Een e-commerce manager is een visionair met een missie die weet hoe hij een digitale transformatie moet uitvoeren. Deze persoon navigeert het bedrijf, haar e-commerce en team door het veranderlijke digitale landschap.

6. Digitaal strateeg

Een digitale strategie is belangrijk om te slagen in e-commerce. In de online wereld kan het er erg competitief aan toe gaan. Sommige concurrenten gaan ver door een prijzenoorlog starten, advertenties op te zetten met een eigen merk, te spammen of zelfs jouw website aan te geven bij een geautoriseerde instantie na het ontdekken van (juridische) fouten.

7. Communicatief

Een meester in communicatie. Of het nu gaat over de laatste e-commerce resultaten toelichten aan stakeholders of een team vertellen welke campagnes goed en slecht zijn; een e-commerce manager kan alles kraakhelder uitleggen. Communicatie is verder ook belangrijk om alle digitale oplossingen te krijgen zoals verwacht. Zo kan hij vlot praten met IT’ers, stakeholders en zijn online marketeers om zo tot de gewenste resultaten te bereiken.

Communicatie is altijd belangrijk. Duidelijk. Precies. In de juiste context. Enkel op die manier kan eender welk team goed werken. Dus ook jouw e-commerce team.

Delen:

Nood aan een van onze e-commerce managers?

Delen:

Gerelateerde blogs

AIDigital Agency

Why we (Us) needed to redefine our agency model… And why I advice every agency to do the same…

Lees meer
ConsultancyContent CreationDigital MarketingE-commerce

Onze content strategist zorgt voor nog meer plezier bij Aveve

Lees meer
Digital MarketingE-commerce

Us en Marketing Automation voor fashion retail

Lees meer