Us for the People

Vzw Burgerplicht en Us for the People slaan de handen in elkaar

 

Us for the people en vzw Burgerplicht voor de slachtoffers in Turkije

In maart vonden er aardbevingen plaats in Turkije en Syrië. Op dat moment bevond Us for the People zich nog in de beginfase van ontwikkeling. Toen deze dramatische gebeurtenis plaatsvond, werd het echter duidelijk dat het Us-team in actie moest schieten. Daarom werd besloten om een eerste project op te zetten om de slachtoffers te ondersteunen.

We gingen op zoek naar een lokale organisatie waar we actief aan konden bijdragen. Een organisatie met een specifiek hulpdoel voor ogen. Zo kwamen we terecht bij het initiatief “Klein Gent”. Dit project wordt gesteund door verschillende Gentse vzw’s en zamelt donaties in om een nooddorp te bouwen voor de slachtoffers. Een van deze vzw’s is vzw Burgerplicht.

We namen contact op met Burgerplicht en stelden Us for the People voor. We vroegen of we een bijdrage mochten leveren. De reactie van het team van Burgerplicht was hartverwarmend.

Eens alles duidelijk was, werd een workshop en brainstormsessie opgezet. Hierbij bracht iedereen ideeën aan hoe we de vzw konden helpen bij het inzamelen van geld voor de containers van het nooddorp. Daarnaast dachten we na over manieren waarop we vzw Burgerplicht ook op langere termijn verder konden ondersteunen door bijvoorbeeld templates en trainingen.

Vrijwilligerswerk, wat onze mensen doneerden

 

  • Social media template (Canva)
  • Canva for non profits
  • Facebook en Instagram optimalisatie
  • Webdesign (tweak)
  • Webteksten (SEO + UX)
  • Social media kalender template + captions
  • Poster design

Intitiatief ‘Klein Gent’, een groot succes

Het initiatief Klein Gent kreeg buitengewoon positieve respons van het brede publiek. En terecht. Het benodigde budget en de donaties kwamen snel binnen, waardoor er geen behoefte meer was aan extra campagnemateriaal. Dit was geweldig nieuws, omdat dit betekende dat het nooddorp sneller kon worden voltooid. Uiteraard betekende dit goede nieuws dat we onze communicatiefocus moesten aanpassen. We besloten ons volledig te richten op bewustwording rond de vzw zelf.

We ontwikkelden een sjabloon voor een social media-kalender en vulden die in met relevante social media-berichten. Daarnaast hebben we ook een grafische template voor social media gemaakt die hen helpt bij het creëren van consistente visuele content, uiteraard in lijn met hun merk. We hebben een Canva-account opgezet voor de non-profitorganisatie, zodat ze kosteloos verder kunnen gaan. Onze social media-expert heeft ook de bestaande kanalen aangepakt en indien nodig geoptimaliseerd. Hierdoor verwachten we dat de content een groter bereik zal hebben dan voorheen.

Naast het aanpakken van de social media hebben we ook naar de website gekeken. We hebben gezorgd voor een vernieuwing van het ontwerp en de webteksten toegankelijker gemaakt voor een breed publiek. Daarnaast hebben we ook rekening gehouden met SEO en ervoor gezorgd dat het nu eenvoudiger is om contact op te nemen.

Tot slot hebben onze designers een ontwerp gemaakt voor een poster om bewustwording te creëren, en hebben we de vzw betrokken bij ons lanceringsevenement. Tijdens het evenement hebben we een speciaal moment gewijd aan de schoonheid van het initiatief Klein Gent en hebben we alle aanwezigen opgeroepen om na te denken over die ene contactpersoon die mogelijk de vzw verder kon helpen. De insteek van onze toespraak en de daaropvolgende e-mail was dat goede bedoelingen vaak al veel kunnen betekenen, en je niet altijd met geld hoeft te strooien om een bijdrage te leveren. Eigenlijk de kerngedachte van Us for the People.

Conclusie

We zijn eind maart gestart met dit project en hebben midden mei alles afgerond.  Aangezien de inspanningen buiten de reguliere werkuren plaatsvonden, was er iets meer flexibiliteit wat betreft deadlines en opleveringen. Het was hartverwarmend om te zien hoe graag mensen wilden bijdragen en dit ook daadwerkelijk hebben gedaan, van brainstormsessies tot de uiteindelijke uitvoering. We hopen dat vzw Burgerplicht nog vele initiatieven kan en mag ondernemen, en vooral kan blijven doen wat ze nu doen. Uiteraard dragen we dit project in ons hart en blijven we beschikbaar om te helpen waar nodig.

Leuk weetje: Dr. Leyla Yuksel, de oprichtster van vzw Burgerplicht, heeft als gynaecologe jarenlang vrouwen geholpen bij bevallingen. Ze was zelfs het eerste gezicht dat onze eigenste Melek Yuksel zag toen ze ter wereld kwam. Dit kwam onverwacht naar voren tijdens een kort praatje op het Us-evenement. Heel bijzonder, nietwaar? Kortom, een samenwerking die in de sterren geschreven stond!

Gerelateerde cases

Content CreationDigital Marketing